tirsdag 12. april 2011

St Vitus katedralen

Etter at vi hadde kommet hjem fra den herlige fem-dagers klasseturen vår til Praha, satt jeg igjen med spesielt sterkt inntrykk fra besøket vårt til St. Vitus katedralen.
St. Vitus katedralen er den største og viktigste kirken i Tsjekkia, og er også setet til Prahas erkebiskop. Kirken står gjemt bak murene til borgen i Praha, og gjemmer på kister til mange gamle bøhmiske konger. Katedralen ble først bygget i 925 av Wenceslaus som var hertugen av Bøhmen. I 1060 bestemte prins Spytihnev II seg for å bygge katedralen større, siden han mente den nå var blitt for liten. I 1344 ble katedralen bygget om for siste gang, og ble seende ut slik den ser ut idag.

St. Vitus katedralen er en fryktelig stor kirke som fort kan virke veldig overveldende. Når vi var inne i borgen, var jeg ikke klar over at det skjulte seg en katedral bak den ene veggen. Kirken kom dermed veldig brått på, og forsterket inntrykket av at den var veldig stor og mektig. Forsiden på kirken er utsmykret med et stort rosevindu og mange utrolige detaljer i gotisk stil. Detaljer rundt døren, rundt vinduer, i tårnene, statuer og rennene som skal holde ondskap ute, her hadde ikke tsjekkerne spart på noe.
Og som om kirken ikke virket stor nok fra utsiden, ble den bare ennå større når vi kom inn. Himmelhøye søyler, karakteristiske buer i taket og fantastiske glassmalinger ga meg assosiasjoner til middelalderske eventyr ala Ringenes Herre. Det er jo også verdt å nevne at selveste Alfons Mucha står bak det ene av glassmaleriene.

Det har blitt sagt før, men jeg sier det bare igjen: St Vitus katedralen er et utmerket eksempel på gotisk arkitektur og har inspirert flere arkitekter og kirker verden over.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar