tirsdag 26. april 2011

Marimekko-utstilling

Fredag den 18. mars dro vi til Stavanger kunstforening for å se på tre utstillinger som fant sted. Først fikk vi se utstillingen "Celebert Taffel" laget av modisten Kirsti Nordberg Moe. Kirsti Nordberg Moe lager originale håndsydde hatter av veldig god kvalitet og driver Atelier Kimono på Stord. Hun har blant annet levert hatter til dronning Sonja i flere år.

I utstillingen Celebert Taffel hadde Kirsti Nordberg Moe dekket et helt bord ved hjelp av hatter. Det er dekket på veldig høytidelig og formelt, modisten har blant annet brukt hatter til å stilisere lys på bordet, og  perler i glassene som skal forestille champagne. Hun har også laget noen tiaraer med personlige detaljer som ligger på tallerkenene og som skal indikere hvilken prinsesse det er dekket på til. Nesten som bordkort. Rundt bordet var det utstilt flere ulike hatter fra forskjellige stilepoker. det var blant annet hatter inspirert av Nefertiti fra oldtiden i Egypt, Jesus's tornekrans eller typisk 1920-stil.



Den neste utstillingen vi fikk se, var det den svenske kunstneren Fredrik Lindqvist som stod bak. Fredrik Lundqvist har benyttet seg av en slags lappeteppeteknikk og grafisk trykk på tekstil for å få fram motivene i bildene sine. Temaene i bildene hans varierer fra ville dyr som tigre og løver til hverdagslige eller kinkige situasjoner. Lundqvists bilder fremstår veldig humoristiske, fargesterke, tegneserieaktige og litt surrealistiske. Dette var en helt ny måte å lage kunst på for meg, men jeg likte veldig godt uttrykket det fikk frem.


Til sist kom vi frem til selve Marimekko-utstillingen. Marimekko betyr "Maris kjole", og er et finsk firma som ble startet i 1951 av Armi Ratia, som leide inn finske designere til å tegne mønstre. Selv om stilene har forandret seg gjennom tidene, har Marimekko alltid satset på enkle, funksjonelle klær og tekstiler med abstrakte mønstre og kraftige farger.



I utstillingen var det mange fine mønstre, fasonger og farger å se. Jeg liker mange av Marimekkos mønstre fordi de er enkle og harmoniske med et spennende retropreg. Marimekko har klart å forandre designene opp gjennom årene, men har likevel greid å beholde individualiteten. Marimekko designer for det meste klær og tekstiler, men også servietter, kjøkkenutstyr, servise, møbler og diverse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar