tirsdag 7. desember 2010

Bildeanalyse: "The lady from the sea" av Edvard Munch

The lady from the sea er et litt mindre kjent bilde av Edvard Munch. Det ble malt i 1896 og befinner seg idag på Philadelphia Museum of Art i Usa.

Maleriet forestiller en naken ung kvinne som ligger og støtter seg opp med hendene i en vannkant. Kvinnen har langt rødt hår med pene ansiktstrekk. Fargene på bildet er mørke og svale og forestiller sannsynligvis kveld eller skumring. det er enten soloppgang eller solnedgang, og solen lyser sterkt og reflekteres i det stille vannet. Vannet er helt stille helt til der kvinnen skaper bevegelse i vannoverflaten. Kvinnens hodet befinner seg omtrent på det gylne snitt. Landskapet er malt i kalde farger mens kvinnen og månen har veldig varme farger og lyser opp. Maleriet er ikke veldig detaljerikt, det er vanskelig å kunne se akkurat hva som befinner seg i bakgrunnen, men det ser ut som norsk natur og fjord. Det finnes heller ikke så mange symbol. Alt er veldig organisk og mykt.

Kvinnen ser ikke avslappet ut, men virker litt bekymret eller usikker i ansiktsuttrykket. Og hun virker forførende på en litt tilbakeholden måte. Bildet skaper en veldig mystisk stemning, og du blir dratt litt mot kvinnen. Med sitt lange røde hår kan hun faktisk minne litt om kvinnene fra andre bilder som Edvard Munch malte i denne perioden. Edvrad Munch malte ofte motiver som gjenspeilte hva han hadde opplevd eller følt, derfor synes jeg det er litt viktig å finne ut hva han opplevde i denne perioden av sitt liv.

Edvard Munch ble visstnok veldig forelsket i en kvinne ved navn Milly Thaulow da han møtte henne i 1885, og var helt fascinert av henne i flere år. Hun var gift med legen Carl Thaulow, men Edvard Munch møtte henne noen ganger hemmelig. Sannsynligvis kan det være henne han har malt her og andre steder. Derfor har han skapt en mystisk atmosfære i bildet som kan antyde at de bedriver noe ulovlig. Edvard Munch hadde et veldig delt syn på kvinner, han kunne forgude dem som madonnaer men samtidig føle seg som et offer for en forførende vampyr som ødelegger mannen. Det synes jeg kommer veldig godt frem i dette bildet. Du blir dradd mot kvinnen, men samtidig er du litt redd for henne også.

Til høyre ser du "Vampyren" malt av Edvard Munch i 1894 og "Ashes" malt av Munch også i 1894. Begge bildene beskriver menn som blir dradd mot- og ødelagt av en kvinne.
Synes du kvinnene ligner?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar