tirsdag 28. september 2010

Framtidsbyen Sandnes

Sandnes Sentrum begynner å vokse seg stor og bli mulighetenes by. Likevel opplever mange dagens Sandnes som en veldig grå og kjedelig by. Byen har alt fra mange store grålige bygg, store flater med grå brostein og andre grå belegningsstein i tillegg til en stor grå jernbane som deler byen. Friske farger og grønne innslag er så godt som desperat mangelvare. Det finnes svært lite steder én får lyst til å sette seg ned og virkelig slappe av i fredelige omgivelser. Men det finnes så mange store arealer i Sandnes med mye større potensial enn det de brukes til dags dato.
For eksempel har vi Ruten som ligger midt i smørøyet i Sandnes. Ruten har jo selvsagt en funksjon som hovedkontor for all busstransport i hele Sandnesområde. Og det er jo forståelig nok at det området kan ikke bare plutselig en dag bli sperret av og bli bygget om til en park. Men kanskje det kunne blitt gjort noen små justeringer for å gjøre området litt grønnere og mer hyggelig å komme til når du ankommer Sandnes Sentrum med for eksempel buss eller tog. 

Rett ved Ruten finnes det en stor parkeringsplass, som nesten alltid ligger helt tom hver gang jeg går forbi. Selvfølgelig er det en fordel for dem som jobber i Sandnes å kunne parkere bilen sin i nærheten når de har kjørt langt. Men hva med for eksempel å bygge et parkeringshus istedenfor? Gjerne en fargerik og fin en sådan. Slik kan det spares bakkeplass til å gjøre det friskt og fint rundt. Kanskje sette opp et torg, eller noen benker, grønn plen, noen trær og en flott fontene. Og vips, så blir den grå byen litt grønnere!

Sammen med gruppen jeg jobbet med, kom vi likevel frem til at det var Mauritz Kartevoldsplass vi hadde lyst til å gjøre de virkelig store endringene på. Vi valgte å ikke nøye oss med noe midt på treet, men heller ta den helt ut, og lage det beste torget vi noensinne kunne tenke oss! Vi bestemte oss for å omforme hele formen på den lille vågen, til en sirkel. Det vil si en promenade som går hele veien langs vannet til en bro som går over vannet og danner den fullstendige sirkelen. Inne i sirkelen skal det være en stor og flott paviljong hvor det kan være konserter. Det skal være lysshow i vannet med flotte fontener og en undervannstunnel for å komme seg til paviljongen. Det skal være et filter under broen for å holde vannet rent, og trapper som går ned i vannet for dem som vil bade. På land skal det være en en stor gressplen med fontene og bed med gjerne ett eller to store eiketre og mange moderne benker i for eksempel kirsebærtre. Det skal også være plass til torg og handel. I tillegg skal det også være en stor restaurant-karusell, isbar og lekeanlegg for barn. Det skal legges vekt på at det er mange bosspann i tillegg til mange benker og sitteplasser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar